9 Askelta kohti terveempää elämää

1.     Fyysinen aktiviisuus

Maailman pisimmät elävät ihmiset eivät harrasta varsinaisesti urheilua esim. juoksemalla tai kuntosalilla. Sen sijaan he elävät ympäristössä, joka altiistaa heidät liikunnalle arkiliikunnalle ilman, että he edes itse sitä ajattelevat. Puutarha- ja pihatyöt ovat hyvä esimerkki tästä.

LIIKUNTA LUO ILOA - ARKILIIKU SÄÄNNÖLLISESTI!

2.     Elämän tarkoituksen tiedostaminen

Okinawassa sitä kutsutaan "Ikigai" ja Nicoyanssia sitä kutsutaan "plan de vida". Molemmissa se voidaan kääntää "miksi herään aamulla." Elämän tarkoituksen oivaltaminen tuo seitsemän lisävuotta elinajanodotteeseen.

JOKAISEN ELÄMÄLLÄ ON TARKOITUS! TOISTEN HYVÄKSI TOIMIMINEN ANTAA OMAAN ELÄMÄÄN MERKITYSTÄ.

3.     Elämän rytmin kohtuullistaminen

Jopa ihmiset Blue Zones -ympäristössä kokevat stressiä. Stressi johtaa usein krooniseen tulehdukseen, jolla on yhteys merkittävimpiin ikään liittyviin sairauksiin. Maailman pisimpään elävillä ihmisillä on stressiä helpottavia rutiineena toisin kuin useimmilla meistä muualla asuvista. Okinawanssa otetaan joka päivä hetki esi-isiänsä muisteluun, adventistit rukoilevat, Ikariansit ottava nokoset ja Sardiniassa vietetään happy hour -lepotuokiota.

AJATTELE, TEE TYÖTÄ JA LEPÄÄ. LEPÄÄ VIRKISTYMÄLLÄ! SOPIVA STRESSI ON OK, MUTTA LIIKA UUVUTTAA.

4.     Kohtuullisesti syöminen

"Hara hachi bu" - Okinawan, 2500-vuotias konfutselaisen mantra sanoi ennen aterioita: muista lopettaa syöminen, kun vatsa on 80 prosenttisesti täynnä. Tuo 20%: n välinen ero, nälän ja kylläisyyden välillä, voi olla merkittävä tekijä liikapainon syntymisessä. Blue Zone -alueilla olevat ihmiset syövät pienimmän ateriansa myöhään iltapäivällä tai aikaisin illalla ja loppupäistä he eivät enää syö.

SYÖ HYVIN JA KOHTUULLISESTI! 80% TÄYSI VATSA TUNTUU HYVÄLTÄ.

5.     Kasvispainotteinen ruokavalio

Pavut, mukaan lukien fava, musta, soija ja linssit, ovat kultaisen vuosisadan ruokavalion kulmakivi. Lihaa syödään keskimäärin viisi kertaa kuukaudessa. Tarjoilukoot ovat noin 100g.

KASVIKSET TEKEVÄT HYVÄÄ SINULLE JA MAAPALLOLLE!

6.     Päihteetön elämäntapa

Päihteetön elämä on merkittävä valinta. Päihteettömyydellä on merkittäviä terveysvaikutuksia. Päihteet vaikuttavat sekä henkilön toimintakykyyn että kykyyn palautua. Päihteillä on myös usein taipumus aiheuttaa riippuvuutta ja päihteetön elääkin tässä mielessä vapaampaa elämää.

SELVÄ PÄÄ TUO SELKEYTTÄ ELÄMÄÄN! SAVUTTOMUUS ON LAHJA KEUHKOILLE JA LÄHEISILLE.

7.     Läheisten arvostaminen

Blue Zonesin alueiden menestyneet keski-ikäiset asettivat perheensä ensimmäiseksi. Tämä tarkoittaa ikääntyvien vanhempien ja isovanhempien pitämistä lähistöllä tai kotona (se myös alentaa lasten sairauksia ja kuolleisuutta kotona). He sitoutuvat elämän kumppaniin (joka voi lisätä jopa 3 vuotta oletettuun elinikään) ja sijoittavat lapsiinsa aikaa ja rakkautta (he myös todennäköisemmin hoitavat sinua kun sen aika tulee).

AIKA JA LÄSNÄOLO OVAT ARVOSTAMISTA! LÄHEISYYS, VASTUU JA MERKITYKSELLISYYDEN TUNNE LIITTYVÄT TOISIINSA.

8.     Luottamus

Haastatellusta 263:sta viittä lukuun ottamatta kuului johonkin uskoon perustuvaan yhteisöön. Kirkkokunnalla ei sinänsä näytä olevan merkitystä. Tutkimukset osoittavat, että uskonnollisiin tilaisuuksiin osallistuminen neljä kertaa kuukaudessa lisää 4-14 vuotta elinajanodotetta.

LUOTTAMUS JUMALAAN TUO MIELEN RAUHAA! ELÄMÄ ON ARVOKASTA.

9.     Hyvinvointia tukeva yhteisö

Maailman pisimpään eläneet ihmiset valitsivat - tai ovat syntyneet sosiaalisiin piireihin, jotka tukevat terveitä käyttäytymismalleja. Okinawalaiset loivat nk. "moais" - viiden ystävän ryhmä, jotka sitoutuivat toinen toistensa elämänpolkuun. Framingham Studies tutkimus osoittaa, että tupakointi, liikalihavuus, onnellisuus ja jopa yksinäisyys ovat tarttuvia. Niinpä pitkäikäisten ihmisten sosiaaliset verkostot ovat suotuisasti muovanneet heidän terveyskäyttäytymistä.

YHTEISÖ TUKEE JA KASVATTAA! YHDESSÄ OLEMINEN JA TEKEMINEN RIKASTAA.